Tuesday, January 6, 2015

See jääb sind jälitama: "Kurjusel pole kuhugi kiiret!"

"See jääb sind jälitama"



Kurjusel pole kuhugi kiiret!


Jay on tütarlaps, kes unistab oma süütuse kaotamisest "sellele õigele." Pärast esimest vahekorda aga saab tüdruk endale külge midagi, mis teda enam rahule ei taha jätta.

"See jääb sind jälitama" on originaalne, psühholoogiline ja närvekõditav õudusfilm, mis tungib sügavale meeltesse ja püüab analüüsida hirmu olemust.

Hirm on kinnisidee. See on alati alateadvuses alati olemas olnud ja jääb alatiseks sinna. Aga miks hirmutab meid miski, mida tegelikult olemas ei ole?

Inimesed kardavad tundmatut. See on juba väga vana tõde. Alati on hirmutavam see, mida me ei näe või mille kohta ei tea. Viimasele ideele ongi antud linateose „hirmufaktor” üles ehitatud ning just see, et me ei tea millega on tegu, ei tea mida oodata ja fakt, et kunagi ei seletata kurjuse olemust lahti, muudab filmi õudseks.

Tegu on äärmiselt hirmsa õudusfilmiga ning seda heas mõttes. Praegusel ajal on Hollywoodi õudukate puhul saanud tavaks see, et täpselt enne ehmatuskohti käib vali muusika, mis jääb korraks vait ja siis tuleb ehmatus. Siin on selline lähenemine praktiliselt olematu, mis tähendab, et ehmatusi on raskem ette näha ning see omakorda loob juurde pinget.

Seda filmi vaadates tekkis tunne, et tegijad on saanud palju inspiratsiooni John Carpenteri 1978. aasta teoselt „Halloween.” Muusika, olustik ning mõned läbivad teemad(millest ma siinkohal rääkida ei saa, sest muidu rikuksin filmielamuse ära) on väga sarnased.

Maika Monroe, kes kehastab Jay'd, on oma rollisoorituselt ligilähedane täiuslikkusele. Tema näitlejatöö läbi on vaatajal võimalik kogeda samasugust hirmu ja segadust, mida tunneb tegelane.
Operaatoritöö on suurepärane. Värvide, varjude ja laiade kaadrite kombinatsiooni tõttu oli mõneti võimatu ennustada, kust järgmine ehmatuskoht võib tulla.

Alates esimesest kaadrist kuni lõputiitriteni on just muusika see, mis loob meeleolu ning see on  perfektne. Keegi oleks nagu võtnud „Halloweeni” muusika ja teinud sellest enda, veidi moodsama versiooni.

See jääb sind jälitama” on ekraaniteos, mis käsitleb keerukaid teemasid üsna omanäolisel viisil. Lool on tõenäoliselt öelda rohkem, kui ühe korraga jõuab üles korjata ning seetõttu ütleksin, et seda filmi väärib mitmekordset vaatamist.

0 comments:

Post a Comment