Friday, August 2, 2013

Kollide ülikool

Lugu leiab aset enne "Kollide kompanii" sündmusi ja räägib sellest, kuidas Mike Wazowski ja James. P Sullivan ülikoolis tutvusid. Mõlema eesmärgiks on saada "Hirmutajaks," aga tänu nende omavahelisele tülile visatakse  mõlemad hirmutamiskursuselt välja ning nüüd peavad nad ühendama jõud nii üksteise kui ka heidikute korporatsiooniga, et kursusele tagasi saada.

Pixar on vaatajateni toonud terve hulga animafilme, mida loetakse klassikaks, ("Imelised," "Leluloo" triloogia" jt.) kuid ka nemad on teinud mõned möödalaskmised. "Autod 2 " oli ebavajalik ja liialt lärmakas järg iseenesest suurepärasele animatsioonile.

"Kollide ülikool" aga on esimene kord kui Pixar proovib teha mõnele oma animatsioonile eellugu ning õnneks ei ole siinkohal tegu järjekorde "Autod 2" sarnase möödalaskmisega.

Otse vastupidi. "Kollide ülikool" on vaimukas, põnev ja südamlik animatsioon, mis on ühel pulgal Pixari klassikutega.

Ka sisu on tore, soe ja värvikas ning sisaldab paari väga huvitavat pööret, aga ei ole samas kuigi naljakas. Väiksemad lapsed leiavad siit kindlasti midagi humoorikat, aga rohkem täiskasvanutele sihitud nalju, selliseid nagu leidus esimeses osas,  siin pole.

Üllatavalt vähe on siin toonitatud seda, kuidas Mike ja Sully sõpradeks said. Nad tegutsevad koos, ühise eesmärgi nimel ning sõbrunevad tasapisi, aga õieti sõpradeks saavad nad alles päris lõpus.

Tegelaste arendus on väga hea. Kui esimene osa keskendus rohkem Sully'le, siis "Kollide Ülikool" annab just Mike'le rohkem tausta ja sügavust.

Kõige toredamad stseenid filmis on seotud heidikute korbiga, mis on jällegi täidetud veidrate, ent samas südamlike tegelastega. Kuna "KÜ" on ülikoolikomöödia, siis ei puudu siit ka taolistele komöödiatele omased klišeed, nende hulgas nt ebameeldivad korporatsioonid, kellegi häbistamine. jne.

Sellel filmil oleks peaaegu nagu kaks lõppu. Just siis, kui sa arvad, et see hakkab läbi saama,  tuleb suur pööre ja film kestab veel umbes 20 minutit. Tegu on animafilmiga, mis tähendab, et vanemad vaatajad teavad juba ette kuidas film lõpeb, aga see, kuidas "KÜ" oma lõppu jõuab, on omapärane.

Pixari filmid näevad alati suurepärased välja ning "Kollide ülikool" ei ole mingi erand. Film on väga värviline, aga see ei muutu vaatamise jooksul häirivaks. Nagu ikka on animatsioon täiesti fantastiline. Seda filmi oleks tore Blu Ray plaadilt vaadata.

 "Kollide ülikooli" puhul ei ole unustatud seda, mis Pixari jaoks kõige tähtsam on: Sisu! Tegu on äärmiselt muheda multikaga, mis sobib igas vanuses vaatajatele, kuid jääb nii nalja kui ka südamlikkuse poolest alla "näiteks "Mina supervaras" teisele osale.

                                                                                4/5

PS! Mul on lehekülg ka facebookis, kuhu panen üles filmiuudiseid, filmiarvustusi, uusi trailereid.jne. Siin on aadress: https://www.facebook.com/EluOnKino

0 comments:

Post a Comment