Tuesday, June 11, 2013

Pärast maailmalõppu

Stuudio: Overbrook Entertainment, Blinding Edge Pictures, Columbia Pictures

Lavastaja: M. Night Shyamalan

Stsenaarium: Gary Whitta, M. Night Shyamalan, Will Smith

Peaosatäitjad: Will Smith, Jaden Smith

Eelarve:  $130,000,000

Lähitulevikus jätab inimkond Maa maha, kuna planeet on muutunud elamiskõlbmatuks ning Maal lastakse edasi areneda omasoodu, samal ajal, kui inimesed asuvad ümber Nova Primile.
Kitai Raige (Jaden Smith) on noor eriüksuslane, kelle isa Cypher Raige on kartmatu kindral, kes sõna otseses mõttes ei tunne hirmu ning on seetõttu tulnukatele nähtamtu. Kuna isa ja poeg on üksteisest võõrdunud, võtab Cypher oma naise palvel Kitai kaasa treeningmissioonile. Teel aga satuvad nad asteroidiväljale ning kukuvad alla Maale 1000 aastat pärast seda, kui planeet hüljati. Kuna tema isa on raskelt vigastatud, peab Kitai üksinda võtma ette teekonna vaenulikul Maal, et saada kätte majakas, mille abil saab saata hädasignaali.

Ma arvan, et inimesed teevad seda filmi maha ainult seetõttu, et lavastajaks on M. Night Shyamalan, kes pani ,,Viimase õhutaltsutajaga" rämeda pommi maha ning nad on Shyamalani peale endiselt vihased. Siit tuleb samuti moraal: ära kunagi usalda kellegi teise arvamust. Minul isiklikult ei ole selle filmiga mingit probleemi.

Võtame selle (kergelt) problemaatilise osa kohe eest ära. Minu jaoks on filmi suurimaks nõrkuseks Jaden Smith. Vaatame tõele näkku: ta ei saaks ilmselt ühtegi rolli, kui ta poleks Will Smithi poeg, aga samas ei ole tema näitlemine nii jube, kui mõned ütlevad. On näha, et arenemisruumi on noorel Smithil veel kõvasti. Probleemi siin seisneb selles, et ,,Pärast maailmalõppu" on rohkem Jadeni kui Willi film ning on arusaadav, et väike Will ei ole veel valmis nii suurt filmirolli oma õlgadel kandma. Will Smith ise on üks Hollywoodi kõige tuntumaid ja muhedamaid näitlejad, aga siin mängib ta tegelast, kes peab olema emotsioonaalselt tuim ning see vähendab tema sümpaatsust.

Filmi idee tuli Will Smithi poolt ning ekraani jaoks aitas seda ümber kohandada Shyamalan ise. Filmi sisuga ei ole mul probleemi. Ma leidsin, et story oli huvitav ja põnev. Pinget võiks rohkem olla, aga üldiselt pole viga. Mulle meeldivad väga filmid, mis on seotud hüljatud Maaga. Alati on põnev vaadata, kuidas kujutatakse meie maalima, pärast seda, kui inimesed on sealt lahkunud. ,,Pärast Maailmalõppu" näitab põnevamat tulevikku kui selle aasta teine sarnase sisuga film ,,Unustus".

Film näeb ka suurepärane välja. See olevat Sony esimene 4K-resolutsioonis filmitud linateos ning ma pole kindel, kas seda meie kinodes väga märgata on, aga kohati tundus küll, et pilt on tavalisest ilusam. Eriefektid ei pruugi olla just parimad, mida me sel aastal näinud oleme, aga need on siiski päris kaunid.

Filmis on sees ka tulnukad, aga nad tunduvad kuidagi kasutud. Ma tean, et ,,Pärast maailmalõppu" põhiliseks teemaks on hirmust jagusaamine ja kõik sellega seotu, aga tulnukaid on siin väga palju näidatud ning tundub, nagu oleksid nad siia sisse visatud lihtsalt seetõttu, et Jaden Smithil oleks millega võidelda.

,,Pärast maailmalõppu" on põnev ulmekas. Mõned asjad oleksid võinud paremad olla, aga siiski ei ole tegu katastroofiga.

                                                                              4/5 

PS! Siin on ka minu Facebooki lehekülje aadress: https://www.facebook.com/EluOnKino

2 comments: