Friday, June 8, 2012

Prometheus

Filmiga ,,Prometheus” läheb Scott tagasi sinna, kust kõik tema jaoks alguse sai. Sci-fi ja ,,Alieni” juurde. Kas kuude kaupa inimeste narrimine filmi erinevate trailer’ite ja klippidega tasus ära? Kas film on kogu oma hype’i vääriline?



Peab tõdema, et Prometheus on kuradi hea film.



Lugu on piisavalt lihtne. Rühm teadlasi läheb süvakosmoses asuvale planeedile, uurima niidiotsa, mille abil võivad nad tuvastada inimkonna päritolu. Me teame enamjaolt nagunii, mis hakkab juhtuma. Tegelikult ma ilmselt ajan pada, me teame põhielemente, aga väga palju on ka uut.

Jah, ,,Prometheus” on küll film, mis on seotud ,,Alieniga”, aga on enamjaolt täiesti eraldiseisev film.
Loo põhielemente on hoitud salajas peaaegu sama kaua, kui see space-jockey on istunud seal toolis, esimese ,,Alieni” filmi alguses. Mõni ime - selle on kirjutanud üks nendest vendadest, kes kirjutas sarja ,,Lost”!

Lugu on  kaasakiskuv, tempokas ja väga väga huvitav. On kohti, kus jookseb peast läbi mõte: ,,Ahah, ma tean, mis nüüd saab.”. Teine kord, kui midagi juhtub, on nagu: ,,Holy shit, that is messed up.” Õnneks ei häiri ei üllatavad elemendid ega ka ettearvatavad stseenid.

Filmi keskmes on taaskord naistegelane. Seekord kehastab Noomi Rapace Dr Elizabeth Shawd, teadlast, tänu kellele üldse minnakse Lv-232-le. Rapace kannab rolli suurepäraselt välja, ta on Sigourney Weaver’iga samal tasemel, kui mitte isegi parem. Tema tegelane saab endaga hakkama ja ei ole mingi hädapätakas. Minu arvates on Rapace’i tegelane parem kui Ripley.

Okei, juuni teine nädal, juba teist nädalat järjest mängib Charlize Theron nädala suurfilmis mõrda. Kas tal on plaanis niimodi terve juuni ära täita? Loodetavasti ei näe me (õigemini ei kuule) teda ,,Madagaskari” kolmandas osas. Theron juba oskab nõidnaist  mängida, see tuleb tal ülihästi välja. Ta kehastab Meredith Vickers’it, ekspeditsiooni kurja juhatajat, kelle ülesanne on valvata, et midagi metsa ei läheks.

Kas te teate, mis muutis filmi ,,X-mehed: Esimene klass” suurepäraseks? Vastus on Michael Fassbender.
Fassbender on uskumatu näitleja. Ta mängib välja iga rolli. Ükskõik, kuhu teda mängima pannakse. Siin kehastab ta android David’it, kes on kõigele lisaks ka väga uudishimulik. Fassbender’il on ilmselt filmi kõige roll. Robotit mängida - koguaeg ühesuguse näoga olla - pole ilmselt kerge. Aga Fassbender on suurepärane. Sooritus, mis ei ole kaugel täiuslikkusest.

Visuaalselt on Prometheus üks ilusamaid filme, mis eales tehtud. See on imeline. Kõik, alustades Šotimaa loodusega ja lõpetades Lv-232-ga, on hingemattev. Võtteplatsid on tohutult hästi kujundatud, andes suurepäraselt edasi planeedi salapära. Steenides, kus meeskond liigub koobastes, on kogu aeg tunne, et nüüd hüppab keegi nurga tagant välja.
Muusika on ka väga õigesti paigutatud ja annab edasi filmi üldist tooni ja tuju.

Pannes kõrvale muusika, näitlejad ja efektid. Mille saame? Saame väga hea looga filmi, mis suudab 2 tundi püsida tempokas ja ei muutu hetkekski igavaks. Mulle meeldib ,,Prometheus” algsetest ,,Alieni” filmidest rohkem põhjusel, et film mässib end ümber ,,Alieni” mütoloogia, mida ma varem pole nii suurtes kogustest saanud. See mütoloogia on palju huvitavam kui esimestes filmides oli action (mida algses ,,Alienis” peaaegu üldse ei olnud). Mütoloogia sobib siia filmi ja on hea vaheldus lihtsalt puhtale action’ile, mis täitis filmi ,,Aliens”.

Ridley Scott on üks väheseid Hollywoodi lavastajaid, kellel oli piisvalt mõistust, et saata pikalt võimalus teha 3D järeltöötlusega. Tulemus? Üks kolmest parimast 3D-filmist, mida ma näinud olen. Scott lubas teha 3D-filmi, mis on silmale natuke pehmem ja seda ta ka tegi. ,,Prometheusi” stereoskoopiline formaat ei ole nii pime, kui tavaliselt 3D-filmid on. 3D on terve filmi jooksul märgatav ja siin puudub see asjade ekraani poole loopimise efekt.

,,Prometheus” on täpselt see eepiline ulmeseiklus, mida meile lubati. Pingeline, kaasakiskuv ja mütoloogiale toetuv film, millest ei puudu võimsad visuaalsed efektid, kenad võtteplatsid ja kõik muu vajalik. Mainiks ka ära, et tegu pole lapsesõbraliku filmiga ja keelatud reiting on täiesti teretulnud, sest muidu oleks linateos kaotanud osa oma võlust.

                                                                          5/5

13 comments:

  1. Minu esimene reaktsioon oli ka ete WOW mis film, rohkem nagu visuaali pärast. Aga siis hakkasid tekkima küsimused sisu osas.. Kari teadlasi läheb sellisele ekspeditsioonile, millest nad päris täpselt aru ei saa, teineteist ei tunne. Kas tõesti minnakse nii ekspeditsioonidele?!. Miks oli David nii pahatahtlik ja siis enam mitte?! Miks mängib Guy Pearce vanameest?! Miks ei mängi mõni vana näitleja vanameest?! :D Igasugu lahtisi otsi jäi justkui..
    Aga visuaal oli nauditav ja põnevust jagus rohkesti :)

    ReplyDelete
  2. See tüüp esitab päris mitu küsimust veel:
    http://www.imdb.com/user/ur34121643/comments

    ReplyDelete
  3. Nagu sa vist isegi aru said, ei olnud David otseselt paha, ta oli väga uudishimulik. ja see et lahtisi otsi jäeti on hea, kui järg peaks tulema, siis on mida oodata. Prometheusil oli selline " viral campaing" ja seal mängis Guy Pearce Peter Weylandi, ju nad siis tahtsid, et vana versioon Weylandist oleks noorle võimalikult sarnane.

    ReplyDelete
  4. Hmm.. aga miks David tahtis, et Shaw selle eluka sünnitaks?! Ja pärast käitusid kõik nii, nagu midagi poleks juhtunud :D
    Pigem tuleb oodata Extended Cut'i sellest filmist, sest vaevalt, et järg seletab lahti kõige selle, mis Prometheusis arusaamatuks jäi.
    Ja ära saa valesti aru - kõigest hoolimata meeldis see film mulle ka ;)

    ReplyDelete
  5. Sellest saan ma aru, ületas esimesi Alieni filme ikka täiga.

    ReplyDelete
  6. David tahtis ju Shaw koos selle elukaga ära külmutada, võibolla ta tahtis seda elukat maale tagasi viia, et ta saaks seda uurida.

    ReplyDelete
  7. Eelmiste Alien'i filmidega ei saa võrrelda juba sellepärast, et teema oli sootuks teistsugune. Minule see film väga head muljet ei jätnud. Võibolla peaks veel ühe korra vaatama ;) ... Lihtsalt, film tekitas rohkem küsimusi kui see lahendas. Kui nad sellele järge ei tee, siis tahaks küll kellelegi halvasti öelda.

    ReplyDelete
  8. OK, nüüd ma saan aru miks küsimusi niipalju tekitati ... vaatasin seda videot: http://www.youtube.com/watch?v=cG5PvbY2AiU&feature=relmfu

    ReplyDelete
  9. Esimene Alien oli suht-koht mõttetu. Esimesed tund aega ei toimunud midagi ja lõpus oleksin ma tahtnud pead vastu seina taguda, sest selline tunne oli et see film ei saa kunagi läbi. Aliens oli kõvasti parem, aga lõpuks tüütas ära see lõputu action. Prometheusi juures meeldis mulle just see et ei olnud hullult märulit. Seda algset xenomorphi ei olnud ( peaaegu) üldse ja kogu story oli palju põnevam, kui teistest filmides. Pluss, kogu film oli kohutavalt ilus.

    ReplyDelete
  10. Noh.. graafika poole pealt on filmitegemine saanud tublisti areneda ka, et seda osa ei olegi mõtet vanade filmidega võrrelda.
    Mis puutub vastamata küsimustesse, siis siin antakse teooriaid :)
    http://www.cinemablend.com/new/Prometheus-Explained-Unraveling-Unanswered-Questions-31317.html

    ReplyDelete
  11. Mind ei häirinud üldse see, et me kõike kohe teada ei saanud, ´kui tuleb järg, siis ilmselt seal seletatakse

    ReplyDelete
  12. Kui kõikidele küsimustele oleks kohe vastatud, siis ei oleks üldse huvitav.

    ReplyDelete
  13. Ja osadele küsimustele jäeti meelga, vastamata.

    ReplyDelete