Thursday, July 12, 2012

Imax: pool elamusest

Hiiglaslik kinoekraan muutub mustaks ja saalis kustuvad tuled. Kaamera liigub päikeseloojangu taustal üle mere ja eemal paistab paljude tornidega suur kummituslik loss, mis näeb öö saabudes tõeliselt kurjakuulutav välja.

Niimodi algab film ,,Haunted Castle: Imax 3D”.

Imax on kõike muud kui tavaline ja ootuspärane. Filme näidatakse 21 meetri kõrguselt ekraanilt, heli on tavalisest kordi võimsam ja tõesti tekib tunne nagu sa oleksid ise filmi sees.
Meie käisime Imax-it kaemas Barcelonas, Imax Port Velli kinos.

Kui saali sisse astusin, siis alguses ma ilmselt jäin lolli näoga vaatama, sest saal ja ekraan on tohutud, pildid muidugi ei anna edasi kogu võimsust. Saalis on rohkem kui nelisada kohta ja iga rida läheb kaares järjest kõrgemale, ülemistest  ridadest alla vaadates tekib lausa kõhe tunne.

Haunted Castle oli ainuke variantidest, mida ma tõesti näha tahtsin. Igasugu dinosauruste filmid on ära tüüdanud, sest neid on väga palju. Samas oli valitud film hea, sest see oli põnev, ehmatavaid kohti oli paar tükki, aga põhiliselt oli lihtsalt huvitav vaadata seda Imax formaadis.

Nagu ma mainisin on ekraan tohutu suur ja algul sa märkad seda rohkem. Kui tuled ära lastakse ja film algab, siis enam mitte nii väga. Samas suurus tähendab seda, et pilt mis sinu silmade ees on, katab ära kogu su vaatevälja, kõik on palju nähtavam kui tavaliselt.

,,Haunted Castle” ise oli väga lahe. Animatsioon on küll pisut vanavõitu, kuid ikkagi hea. ,,Haunted Castle” oli 3D-s, aga see pole sinu tavapärane Hollywoodi pilti tumendav, elamust häiriv 3D. ,,Haunted Castle” stereoskoopiline formaat kasutab 3D-efekti nii nagu seda peab kasutama. Algusest peale on kõik sinu näos. Oksad, millel linnud istuvad ja linnud ise, kui filmi pealkiri kildudeks lendab, on täielik 3D-efekt. Sama lugu on odade, trompetite ja kõige muuga.

On üks koht, kus pilt peab muutuma kahekordseks -  peaksin mainima, et see oli väga häiriv, aga olgu, paar minutit kannatab ära. Kuid kui meie käisime, siis peale seda jäigi pilt kahekordseks. Tundub, et ma polnud ainuke, kes seda märkas, sest mõned inimesed läksid kinotöötajaga rääkima ja mõne minuti pärast pandi film tehniliste probleemide tõttu seisma ning kõik inimesed said oma raha tagasi. Sellest ka postituse nimi: pool elamusest.

Kuid niipalju kui mina Imax-it nägin, jäin  väga rahule. Imax on võimas ja teistsugune elamus. Kellel võimalust on, sellel soovitaksin minna vaatama selles formaadis filme. Te ei vaata enam kunagi ühtegi 3D-filmi sama pilguga.

0 comments:

Post a Comment