Tuesday, February 12, 2013

00:30



Mida?


Zero Dark Thirty Poster
,,00:30” on Kathryn Bigelow poolt lavastatud film, mis räägib ameeriklaste kümnendipikkusest jahist Osama Bin Laden’ile, alates 11. septembri terrorirünnakutest kuni 2011. a maini, mil ta viimaks tabati.

Väidetavalt hakati seda filmi tegema enne, kui Bin Laden üldse tabati ning siis, filmi tegemise ajal, saadi ta kätte ning filmi lõpp tuli ära muuta.

Olgu. Filmi sisu on küll intrigeeriv, eriti seetõttu, et tegemist on väga faktidele toetuva filmiga. Ma usun, et asjad, millest siin räägitakse, juhtusid päriselt umbes samamoodi, aga kõik see on mängitud välja nii igavalt kui võimalik. Kõik kõnelevad sellest, kui võimsad ja pingelised on filmi viimased 30 minutit. Miks ei räägita sellest, et esimesed kaks tundi on täidetud lihtsalt jutuga? Filmis kaetakse 10 aastat kestnud jaht vähem kui kolme tunniga, mis tähendab palju ühest stseenist teise hüppamist. Sisu kohalt ei ole siin tegelikult mitte midagi erilist. See on nagu hästi kokku pandud dokumentaalfilm. Go figure!

Peategelaseks on Jessica Chastain’i poolt kehastatud Maya, CIA agent, kelle ainsaks eesmärgiks on Bin Ladeni kättesaamine. Siin tuleb sisse filmi suurim probleem ehk see, et ,,00:30” EI SISALDA MITTE ÜHTEGI TÕELIST TEGELAST.

Mayat ei võeta kunagi kui tegelast. Tal ei ole mitte mingit tausta. Sa ei tea, kust ta tuleb või kes ta üldse õigesti on. Lühidalt öeldes on talle täiesti võimatu kaasa elada. Ta pole ainus! Filmist jookseb läbi väga palju tuttavaid nägusid, aga nad tõesti lihtsalt lippavadki läbi. Nad kõik on seal mitmetel erinevatel põhjustel, aga neis pole mitte kübekestki karakterit.

Nagu ma juba mainisin, pidi see film lisaks kõigele muule veel ka põnev olema. Mitte minu jaoks. Kui teie arust on kahe ja poole tunni jagu lobisemist huvitav, siis palju õnne! Ma tõesti kadestan teid. Mitte ükski asi terves filmis ei ole üllatav. Kui midagi põnevat üritatakse teha, siis on võimalik seda juba miili kauguselt ette näha. Sa tead, et mingil hetkel võetakse ka Maya sihikule, sa tead millega see film kokkuvõtes lõppeb. Just sellest lõpust ma tegelikult tahangi rääkida.

Raudselt kõige huvitavam osa sellest filmist algab siis, kui sõdurid ründavad maja, kus Bin Laden ennast peidab. Jah, seda on küll põnev jälgida, aga see pole kaugeltki nii pingeline, kui mõned inimesed rääkisid. Selle viimase osa suurimaks probleemiks on see, kuidas see on filmitud. Kas ma peaksin millesti aru saama, kui ekraan on praktiliselt süsimust ja mitte midagi ei paista välja? Seda on tohutult raske jälgida.

Jessica Chastain ei ole halb näitleja ning ma ei taha kedagi solvata, aga ,,00:30” ei vääri mitte ühtegi Oscarit.

,,00:30” on emotsioonitu, ilma mõtestatud tegelasteta, rohkem kui kahe tunni pikkune, igav lobafestival. Ma parema meelega vaatan mõnda asjalikku dokumentaali, mis räägib samast teemast.
                                                                                 2/5

0 comments:

Post a Comment