Monday, March 11, 2013

Visa hing: hea päev, et surra





Ma nagu ei oskagi midagi öelda!


,,Visa hing: hea päev, et surra” või siis pigem lihtsalt ,,Visa hing 5” on ... ,,Visa hinge” sarja uus osa, milles John McClane reisib Venemaale, et aidata oma võõrdunud poega, kes on sattunud pahuksisse väga ohtlike inimestega.

,,Visa hinge” 5. osa on lavastanud John Moore, kelle linateoste hulka kuulub näiteks Max Payne ja veel muud p***a. Max Payne oli lihtsat kohutav film, peamiselt seetõttu, et sellel puudus konkreetne lõpplahendus ning kogu linateos oli masendavalt igav. Igatahes on see, kelle mõte oli panna Moore, seda filmi lavastama on, täielik idioot. Ahjaa, see film on ka kirjutatud mehe poolt, kes oskab ilmselgelt ainult jura printerist välja lasta.

Kuna mul on huvi puudunud, siis olen ma vaadanud peale selle ainult esimest ,,Die Hard” filmi osa ning ma saan aru, miks seda klassikaks peetakse. Esimene ,,Die Hard” osa on hea film, põhiliselt seetõttu, et Bruce Willis’i poolt kehastatud John McClane on täiesti tavaline, aga samas hea inimene. Esimeses osa oli ta tegelane kellele oli võimalik kaasa elada, aga samas oli ta ka inimene. Ta polnud haavamatu. Kui ta ikka matsu sai, siis oli näha, et tal oli valus. Selles filmis ei ole John McClane tegelane. Miks? Seda seletan ma natuke hiljem.

Esimese asjana, aga: SELLEL FILMI POLE KORRALIKKU STORY’T. Alustame sellest, et ,,Visa hing 5” on niivõrd halvasti kirjutatud, et siin pole isegi mitte ÜHTE korralikku tegelast.
Sisu ei ole mitte midagi erilist. Me oleme seda sama asja juba sada korda näinud ja see, et tegevus toimub Venemaal, ei anna absoluutselt mitte midagi filmile juurde. Kõik suured n-ö pöörded on võimalik juba kilomeetri kauguselt ette näha. Ühesõnaga, puudub igasugune üllatav element. Vaadata, kuidas McClane'id jooksevad ühest mõttetust action-stseenist teise, on lihtsalt meeletult igav.

Nagu ma lubasin ning ennist ka mainisin, ei ole John McClane selles filmis tegelane. Esimeses osas hoolis McClane teistest inimestest. Ta tahtis päästa oma naise ja ülejäänud inimesed, kes selles kõrghoones lõksus olid. Siin aga ei huvita teised inimesed teda üldse. On üks stseen, kus ta tõmbab mehe autost välja ja virutab talle rusikaga vastu nägu ning siis varastab selle mehe auto. Paar minutit hiljem korraldab ta liikluses kaose ning tapab ilmselt veel mitu inimest suvalt, ilma silma pilgutamata ära.

Jai Courtney kehastab McClane’i poega. See tüüp on piisavalt sümpaatne tegelane ja näitleja on hea, aga probleem on selles, et Courtney’l ei ole selle materjaliga praktiliselt mitte midagi peale hakata.

Alan Rickman, kes kehastas esimeses ,,Die Hard” filmi osas kurjamit oli oma rollis kuradi meeldejääv. Siin aga ei olegi kindlat kurjamit, on ainult paar kolm suvalist inimest, kes telefonis pläkutavad oma kurjadest plaanidest, aga tegelikult mitte midagi ette ei võta. See tüüp, kes siiski oleks nagu põhiline paha, on lihtsalt nõme. Ainuke mälestus temast on see, kuidas ta stepptantsu tantsib ja porgandit sööb.

3...2...1...action.. on saast. Olgu need action-stseenid võib-olla ei olnudki nii hullud, aga probleem on selles, et kui hakata järele mõtlema, siis sulavad nad kõik kokku. Ükski neist ei olnud tõesliselt meeldejääv. Kõige hullem on see, kuidas need stseenid on filmitud.

Suhteliselt filmi alguses toimub Moskvas suur autode tagaajamine ning kõik see on niivõrd rõvedalt filmitud, et mitte midagi pole võimalik aru saada. Seda stseeni vaadates võiks laulda Jänku-Jussi laulu ,,Üles alla, üles alla kelguga koos mäest”.

Viimase asjana tahan ma rääkida loogikast, sest siin filmis on seda paar kraadi alla nulli.
John McClane paneb autoga mööda Moskvat, ilma turvavööta, lendab autoga sillalt alla, käib autoga umbes 15 korda üle katuse ja ronib siis autost välja, peaaegu täiesti tervena.
Oodake, see pole veel kõige hullem.

Filmi suur lõpuvõitlus toimub Tšernobõli lähedal Pripjati linnas. Pahadel on piisavalt mõistust, et kaitsvaid kummiülikondi kanda, aga McClane'idel pole neid ju vaja, nemad on superkangelased.
Tüübid lähevad sinna ilma igasuguste kaitsevahenditeta, roomavad põrandal, püherdavad põrandal, käputavad põrandal ja kukuvad läbi kahe korruse basseini, mis on täidetud radioaktiivse veega, millega kokkupuutumisel kasvab sulle kas teine pea või sa sured lihtsalt ära. Kui te otsite loogikat, siis hoidke sellest filmist mitme kilomeetri kaugusele.

,,Visa Hing 5” on klišeedega täidetud, halvasti filmitud, keskpäraselt näideldud ja halvasti kirjutatud  action-film, milles puuduvad tegelased, sisu ja loogika.

                                                                           1.5/5


0 comments:

Post a Comment