Saturday, June 22, 2013

Z maailmasõda

Loo keskmes on Gerry Lane (Brad Pitt), endine ÜRO töötaja, kes kutsutakse appi, et selgitada välja globaalselt leviva viiruse põhjustajat ning aeg ei ole ainus asi, millega Gerry peab võidu jooksma.


World War Z

,,Z maailmasõda" ei raiska asjade käimalükkamisega palju aega. Esimese 5-10 minuti jooksul saab zombie apolaküps hoo sisse ning varsti oleme me koos Brad Pittiga kogu Maad hõlmaval zombie-seiklusel, mis ei ole kaugeltki nii halb, kui Internetis ennustati.

Brad Pitt, Abigail Hargrove, Sterling Jerins, Mireille Enos "Z maailmasõda" 2013
,,Z maailmasõjal" oli pikk tee suurele ekraanile. Võtteperiood oli väga pingeline. Mitu kuud peale seda, kui filmimine oli lõpetatud, tuli teha Re-Shoote ning lõpuks kutsuti Drew Goddard filmi kolmandat vaatust ümber kirjutama. Vaatamata kõigile nendele jamadele on lõpptulemus parem, kui enamik inimesi lootis.

,,Z maailmasõda" põhineb samanimelisel raamatul, aga praegusel juhul on raamat ja film sama sarnased, kui on siga ja kala. Raamat on põhimõtteliselt hunnik intervjuusid erinevatelt inimestelt erinevatest maailma otsadest ning otsest peategelast kui sellist raamatus polegi. Seega oli stsenaristidel vaja kirjutada täiesti uus tegelane ning muuta raaamatut nii palju, et sellest saaks action-film.

Pitti poolt mängitud Gerry põhiliseks eesmärgiks on ellu jääda ja oma pere juurde tagasi jõuda. Pitt on üks maailma suurimaid filmistaare ning ta on mänginud igasugustes filmides, seega ei ole pereisa kehastamine talle raskuseks. Gerryl endal pole erilisi oskusi, aga ta on tark mees, kes saab raskestes olukordades hakkama. Tegu on ikkagi Pitti filmiga ning kõrvaltegelasi on vähe. Hea on aga see, et kui tahatakse mõnest vähem tähtsast karakterist lahti saada, siis ei kaotata neid päris niisama ära. On ikka võimalik aru saada, mis nendega juhtus.

Tore on näha zombie-filmi, mille tegevus ei toimu ainult Ameerikas. ,Filmi sisu on globaalse mastaabiga ning see annab kogu teosele väga reaalse feelingu. Seda filmi vaadates ei teki tunne, nagu oleks tegu fantaasiamaailmaga, pigem on tegu kõige reaalsema vaatega globaalsele zombie-kriisile, mis meile siiani pakutud on. Kui selline kriis tekiks, siis algaks see kindlasti samamoodi.

Filmi märulisteenid on oskuslikult filmitud. Vahel on liiga palju quick-cut kaadreid, aga üldjuhul on actionist võimalik sotti saada. Action on üldiselt ka üsna realistlik. See, et Brad Pitt lennuõnnetuse niimoodi üle elab, on ehk veidi küsitav, aga vähemalt näidatakse, et ta on haavatav. Gerry pole mingi  Rosie Huntington-Whiteley, kes tänaval valgete riietega ringi roomab ning siis endiselt täiesti puhas on.

Olen suur sarja ,,Walking Dead" austaja, aga pean tunnistama, et viimane hooaeg ei olnud piisavalt õudne, kuna seal ei kujutanud zombid endast nii suurt ohtu, kui nad oleksid võinud. Zombied on suudetud muuta ebaõudseteks.
Brad Pitt, Pierfrancesco Favino, Daniella Kertesz "Z maailmasõda" 2013


,,Z maailmasõda" enam kui parandab selle vea. Suur osa filmi tegevusest toimub siseruumides ning see lisab klaustrofoobiat ja pinget: kunagi ei tea, kust võib mõni zombie välja hüpata. 3D on üldiselt täiesti kasutu, aga töötab kõige paremini just kitsastes koridorides, aidates luua kinnist ruumi. Film teenib ka õigusega ära nimetuse action-thriller, sest siinkohal on tegu tõelise thrilleriga. Õuduse element töötab ülihästi. Ammu pole kinos istudes süda niimoodi peksnud.

Kui üldiselt kasutatakse filmides ja telemaailmas zombisid, kes on aeglased ja kohmakad, siis siin on lood hoopis teised. Selle filmi jaoks on loodud zombied, kes liiguvad väga kiiresti ning on tavalisest kordades nutikamad. Müts maha filmitegijate ees, sest tegu on zombidega, kes tõesti on õudsad, kuid kõige jubedamad on need elukad just siis, kui nad ei ründa, vaid lihtsalt paigal seisavad. Nende liikumine ja miimika ajavad judinad peale.

Zombid "Z maailmasõda" 2013
Lõpp jääb lahtiseks, kuna tegemist on esimese osaga plaanitud triloogias. Oleks aga kahju, kui see film läbi kukuks ning kõik jäekski pooleli. Loodame, et seda ei juhtu.

,,Z maailmasõda" ei tekita peale hirmu just erilisi emotsioone, aga on siiski parim zombie-film, mida me lähiajal suurel ekraanil näha saame.

                                                                        3.5/5

PS! Mul on lehekülg ka Facebookis, kuhu panen üles filmiuudiseid, filmiarvustusi, uusi trailereid jne. Siin on aadress: https://www.facebook.com/EluOnKino

0 comments:

Post a Comment