Saturday, May 11, 2013

Star Trek: Otse Pimedusse

Stuudio: Bad Robot Productions, K/O Paper Products, Skydance Productions, Paramount Pictures

Lavastaja: J.J. Abrams

Stsenaarium:  Roberto Orci, Alex Kurtzman, Damon Lindelof

Peaosatäitjad: Chris Pine,  Zachary Quinto, Simon Pegg, Zoe Saldana, Alice Eve, John Cho, Benedict Cumberbatch



Välja ilmub müstiline kurjam, kes ähvardab kogu Tähelaevastikku ning Jim Kirk’i ülesandeks on ta üles otsida ja õiglus jalule seada.



On aasta 2009! Käes on maikuu ning nagu me kõik teame on mai alati täidetud heade filmidega. Samuti oli ka 2009. aastal. Kinos on päris mitu head filmi, mida vaadata ning minu ees on valik. Kõigepealt vaatan kaks korda filmi ,,X-meeste algus: Wolverine”, kuid siis tuleb tahtmine midagi uut vaadata. Kinos jookseb parajasti ka film nimega ,,Star Trek”, mille kohta ma midagi ei tea. Ühelt poolt kuulen oma tuttava käest, et tegu on jama filmiga, teiselt poolt hoiatab ema mind, et see film võib minu jaoks igav olla. Tahtmine kinno minna on ikkagi suur ja ühel pühapäeval otsustan siiski minna vaatama ,,Star Treki”. Tulemuseks on see, et ma armun, sest film on lühidalt öeldes fantastiline.

J.J. Abrams tegi ,,Star Treki”  ka tavainimese jaoks arusaadavaks, kättesaadavaks ja eelkõige lahedaks. 

Järge aga tuli omajagu oodata. See on ka arusaadav, sest parem on anda kaamera taga olevatele inimestele aega teha oma tööd korralikult, kui saada kiiresti kokku keeratud soperdis.

Võite rahulikult hingata! ,,Star Trek: Otse pimedusse” ei ole soperdis.

Sisu, sarnaselt esimesele osale, on tugev! Üldiselt otsustatakse, kas film meeldib või ei meeldi selle põhjal, kas sul on filmi huvitav vaadata või mitte. Uue ,,Star Treki” puhul ongi ime see, et film kannab oma üsna massiivse loo korralikult välja, eriti veel arvestades seda, kuivõrd palju märulit siin on.
Mulle tohutult meeldib see, et filmi on sisse pandud müstikat. Vaatajale ei laota päris kõike hõbekandikul ette, vaid lastakse mingil määral mõistatada, mis toimub. Ma tunnen ka, et seda müstikat võinuks veel olla. Arvestades kõiki tegelasi, kes siin on, ei oleks mul olnud midagi rohkema rääkimise ja märulivabade stseenide vastu.

Näitlemine ja näitlejate valik olid juba eelmise osa puhul väga suurteks trumpideks ja ,,Star Trek: Otse pimedusse” tõestab, et paremaid näitlejaid poleks saanud valida, arvestades seda, mida nad selles osas põhitegelastega teevad. Tihti unustatakse järgi tehes pöörata tähelepanu tegelaste inimlikele joontele ning neid arendada. Õnneks pole selle filmi puhul nii. Lisaks märulile on piisavalt palju pandud rõhku ka tegelastele ning nende omavahelistele suhetele.

Põhitegelased on enamjaolt samad, uusi tegelasi on ainult paar tükki ning nendeks on John Harrison (Benedict Cumberbatch) ning Dr. Carol Marcus (Alice Eve). Viimane oleks võinud olla paremini välja kirjutatud, aga võib-olla järgmises osas on tal ka suurem roll. Benedict Cumberbatch omakorda on fantastiline. Ta röövib teistelt näitlejatelt sära absoluutselt igas stseenis. Õnneks on John Harrison ka üsna  mõtestatud kurjam. Tema motiivid on selged, kuid tema tausta oleks võidud veel enam avardada.

Mõnes mõttes võib filmi pealkiri olla eksitav. Aga lihtsalt seetõttu, et pealkirjas on sõna pimedus, ei tasu kohe arvata, et tegu on ultratõsise filmiga. Ei ole! ,,Star Trek: Otse pimedusse” sisaldab ka kõva doosi jagu huumorit, mis tuleb suures osas Spock’i ja Kirk’i vahelisest nääklemisest. Ja muidugi ka Scotty! Ilma Simon Pegg’ita ei tuleks sellest asjast õigesti midagi välja.

Mis õige suvefilm see oleks ilma märulita? Seda siin jagub, aga isegi action-stseenid on hästi üles ehitatud ja läbi mõeldud niimodi, et action ei muutu korduvaks ega hakka sind tüütama. Trailer’itest jäi mulje, nagu toimuks enamus filmi acatio’nist Maal, see pole nii. Maal toimub üsna palju tähtsat, aga eelkõige on ,,Star Trek” ikkagi kosmoseseiklus, mis tähendab, et meile antakse ka korralik annus kosmosemärulit. Kenas 3D-formaadis.

,,Star Trek: Otse pimedusse” on lisaks ka üsna emotsionaalne teekond, mis sisaldab mitut väga liigutvat stseeni, mis mulle peaaegu pisara silma tõid.

Mind ei huvita see, et  J.J. Abrams uut ,,Star Warsi” filmi teeb. Mul on ,,Star Warsist” täiesti savi, aga ma loodan, et see mees võtab ette veel vähemalt ühe ,,Star Treki” filmi.

,,Star Trek: Otse pimedusse” ei ole eelneva osaga ühel pulgal, aga jõuab siiski väga, väga lähedale. Võimas ning emotsionaalne teekond, mille ma kindlasti lähinädalatel uuesti ette võtan. 
                                                                           
                                                                         4.5/5   

PS!

Tere! Tegin paari päeva eest uue facebooki lehe, kuhu panen üles filmiarvustusi, filmiuudiseid.jne. Siin on aadress. https://www.facebook.com/EluOnKino
Neile, kes on huvitatud minu arvustuste lugemisest on neid ehk selle lehe kaudu lihtsam leida.

0 comments:

Post a Comment